19 Sep 2014

Chapter 17 : Discharge dari Paeds 2, PPUM. Horayyyy.

Chapter 17 ni akan menjadi entry yang kurang stress ceritanya. Dimana Perkembangan Aisyah semakin baik dari hari ke hari. Selepas 2 hari, kami ditukarkan ke katil no 10. Agak belakang sikit. Then selang 2 hari pulak, lagi belakang tapi tak ingat dah bilik nombor berapa tapi katil yang terakhir sekali la. Nunnnn kat belakang ada satu bilik, kami berdua jer yang duduk situ. Aircond dia punya la sejuk mengalahkan wad Melur kat IJN.



Nampak tak ada pintu oren? Ha, ini sebenarnya bilik isolation untuk pesakit yang berjangkit atau ada infection. Disebabkan tak da orang nak pakai, nurse kasi kat kami. Terasa macam privasi sangat. Hehehehhe. Tapi sekarang ni PPUM dah ada bangunan dan wad baru. Jadi secara langsungnya tak wujud la kot bilik yang dok kat cherok tok kun ni. Masa saya gi melawat anak kawan saya, wad dia ada 4 bilik dan dah macam bilik swasta. Kalau isolation pun bilik sorang yang selesa jugak. Kelasss.

Untuk pengetahuan semua, sepanjang saya kat PPUM memang saya makan untuk hilangkan stress. Selera memang tinggi. Nescafe ais tiap-tiap hari tanpa gagal. Tiap-tiap hari pihak yang sediakan makanan akan bagi kerta untuk kita pilih makanan apa yang kita nak makan untuk keesokkan harinya. Dan saya dengan berseleranya akan repeat order Western. Sedap. Ada jugak menu yang biasa dan kurang sedap. Tapi "kurang" sedap ya, bukan tak sedap langsung.

Ni ha antara gambar makanan yang saya snap dihari-hari terakhir di dalam wad.


Makan jangan tak makan. Aisyah menunjukkan progress minum susu dengan baik. Bila dah sampai hari dia minum susu guna botol sepenuhnya, doktor mengistiharkan kami dah boleh pulang ke rumah bersama beberapa ubat untuk continue makan dirumah. Ubat tersebut ialah:
1. spironolactone
2. furosemide
3. captopril
4. satu lagi ubat saya dah lupa nama dia sebab dah buang kotak tu... maaf.


Nota Penting:
1. Semua ubat ni dalam bentuk pil dan kita kena larutkan sendiri dalam botol ubat.
2. Lepas tu kena tarik guna syringe ikut kuantiti ml yang ditentukan oleh doktor.
3. Normally ubat ni kita kena buat sediaan baru setiap hari.
4. Tak boleh disimpan untuk kegunaan hari esoknya.
5. Sila simpan ubat dalam peti sejuk.
6. Kalau anak nursery/mak/mertua/babysitter jaga, pagi-pagi tarik siap2 ubat dalam syringe. 4 ubat, so kena ada 4 syringe. Masukkan dalam plastik putih dan tulis dengan marker pukul berapa ubat perlu bagi pada baby. Then baru bagi pada penjaga untuk disimpan dalam peti ais. Senangkan? Penjaga pun tak la takut-takut sediakan ubat sebab ubat jantungkan...

Lagi satu tips untuk bagi ubat. Memandangkan ubat ni semuanya pahit/berserbuk halus walaupun dah dilarutkan, memang susah nak bagi baby makan ubat ni. Petuanya, semasa minum susu, picit sikit pada hujung bibir. maksudnya kita curi-curi masukkan ubat masa dia tengah menyusu. buat perlahan-lahan dan sikit-sikit supaya dia tak perasan sangat rasa ubat. Memangla lambat habis ubat tapi kita kena banyak bersabar yea. Nak jaga baby yang special macam anak kita ni memang la kena banyak bersabar.

Berbalik pada persiapan nak discharge. Aisyah pun kena jugak la bersiap. Tiub susu dia pun dah dibuang. Alhamdulillah. Ini ada antara aksi-aksi terlampau Aisyah sewaktu Papa siapkan bayaran dan dokument untuk keluar wad. Diva sangat kan dengan muka tak da perasaan.


Maka berakhirlah perjuangan Aisyah yang pertama disini dimana kesimpulannya Aisyah telah di diagnose dan disahkan mempunyai 4 lubang di bahagian atas dan bawah jantungnya. Doktor juga mendapati terdapat beberapa lubang kecil lain tetapi mereka nak fokus pada lubang yang besar dan kritikal dahulu.

Maka Aisyah telah menjalani pembedahan jantung sebanyak 2 kali di IJN untuk ASD, VSD dan PA Banding.Total berjaya tutup 4 lubang. Oleh kerana PA Banding hanya bersifat sementara, kami akan datang lagi untuk menutup lubang yang ke 5 (atau ke 6, etc ke..possibility ada lubang lain terjumpa) dalam tempoh terdekat. Tarikh akan diberikan kemudian semasa tempoh temujanji dan pemerhatian klinik paedatrik IJN nanti.

Terima kasih kepada pembaca. Dalam tempoh terdekat lagi, saya akan sambung untuk Chapter 18 dimana Aisyah perlu jalani minor procedure untuk masukkan air dalam badan dia. Ini adalah untuk doktor kenal pasti berapa lubang yang masih ada selepas operation yang pertama. Babai.......


Chapter 16 : Kembali ke PPUM

OK lah, chapter 16 ni saya akan ceritakan tentang progress Aisyah selepas dipindahkan ke wad biasa IJN iaitu Melur dan pemindahan kembali ke hospital PPUM untuk observation sebelum discharge.

Selepas 5 hari di dalam PICU IJN, doktor maklumkan pada kami yang Aisyah sudah boleh balik ke wad biasa Melur. Berita yang paling best ialah kami boleh terus balik ke PPUM selepas 2 hari di wad. Alhamdulillah. Lega sangat dapat balik ke PPUM sebab wad kat sana lebih selesa. Mak-mak untuk pesakit yang masih bayi akan dapat katil untuk tidur. Tapi kalau pesakit berumur 2-3 tahun ke atas, mak-mak kena tidur atas kerusi malas. Tapi yang penting, aircond kat sana tak la sesejuk kat IJN yang menyucuk sampai ke tulang. Nak tidur pun tak lena untuk orang kampung macam saya ni.

Sebelum discharge, doktor akan datang check Aisyah untuk pastikan dia tak demam dan sihat untuk proses pemindahan. Lepas dah melepasi beberapa doktor, X-ray dan ecg, kami diberikan pelepasan. Yes! Sebelum balik, doktor keluarkan satu wire dari perut Aisyah yang berhari-hari terjuntai. Saya memang la hairan jugak dengan wire tu tapi tak berani nak tanya doktor. Last-last doktor tarik keluar dalam 4-5cm jugak la panjang. Doktor bagitau, incase la dalam PICU haritu jantung Aisyah berhenti, mereka akan gunakan wire ni untuk menghidupkan jantung kembali. Macamana mereka akan buat? Maaf, saya tak tau. Ada jugak google tapi tak jumpa. Maaf ya.

20/11/2010 kami dah pulang ke PPUM. Horay, dijemput naik ambulan PPUM lagi! Berdesup ne no ne no di jalanraya yang sesak. Sesampai kat Paeds2, katil Aisyah dapat nombor 4 which is dekat dengan kaunter nurse. Lepas balik dari operation, memang gitu prosedur wad. Kena letak dekat dengan kaunter incase la apa-apa terjadi.

Ni gambar Aisyah yang sedang nyenyak tidur atas katil yang sama waktu admitted dalam Paeds 2. Katil no 4.


Ni pulak gambar lepas dia bangun tidur dan dapat tahu dia dah kembali ke PPUM. Sengih sampai ke telinga!


Ya Rabbi..... melihat senyuman Aisyah pada waktu tu memang membuatkan hati saya runtun sayu. Hari ni pun saya masih mampu sekali lagi menitiskan air mata pabila menatap gambar ini. Sesungguhnya hanya Allah yang tahu bagaimana saya hadapi semua ini. Ya Allah aku bersyukur padaMu kerana segala-galanya telah selesai. Walaupun saya tahu Aisyah masih perlu jalani pembedahan lagi selepas itu namun saya bersyukur kerana Allah memberikan kami sekeluarga ketabahan serta kekuatan dalam mengharungi semua ini.

Hari berganti hari, selepas 3 hari ada perubahan diwajah Aisyah. Jeng jeng jeng.... .

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Aisyah dah bukak alat bantuan pernafasan!



Level oksigen dia dah mencapai 98%. Cuma tinggal tiub susu jer. Doktor nasihatkan saya supaya perlahan-lahan berikan susu melalui mulut setiap hari. Contohnya, 2ml ikut tiub, 0.5ml ikut botol susu... Ini supaya tekak Aisyah belajar kembali cara-cara minum melalui mulut dan juga tak muntah balik susu tu.

Selama 4 hari kami ditempatkan di katil no 4 untuk pemerhatian. Papa Aisyah selalu datang melawat tak kira waktu. Kesian... lunch time datang, lepas kerja datang. Weekend datang. Nak uruskan Rafiq dirumah lagi... Tapi Papa dah tak la serabut sangat kalau nak compare dengan masa mula-mula masuk hospital dulu.



Ni Papa dan Aisyah sewaktu masa lawatan. Hehehehe.

Oklah, rasanya dah panjang cerita kali ni. Next chapter saya akan ceritakan tentang pemindahan katil (pindah lagi??) Ya memang kat Paeds ni kita akan jadi nomad. Tukar tukar tukar. Yea la, ikut priority kes. Kalau teruk dan perlu perhatian, katil depannnn sekali. Soooooo, kalau katil kita makin jauh dengan kaunter nurse, maksudnya ??? Anak kita makin stabil la. Ada faham? Boleh la kita senyummmmm :)))))))
11 May 2013

Chapter 15: Pembedahan ke 2 yang tidak dirancang

Sambungan dari chapter 14, Sheikh terima panggilan telefon dari IJN dan kami bergegas ke sana secepat mungkin.

Sampai saja di IJn, kami terus masuk ke PICU dan Mr Siva dah lama menunggu kami di situ. Mr Siva beritahu progress Aisyah tidak baik dan paru-paru Aisyah tidak mampu untuk berkembang. Pada masa tu, x-ray menunjukkan paru-paru menguncup. Selepas isasatan dijalankan, mereka dapati masih ada lagi lubang yang belum tertutup. Rupa-rupanya, jantung Aisyah memang ada banyak lubang. Mr Siva jelaskan dalam kata mudah:

Bila kita tutup sungai yang besar, air tetap mencari jalan yang lain untuk terus mengalir. Sepatutnya air tu mengalir ikut jalan yang betul tapi disebabkan semasa berlalu, terdapat lencongan di sungai yang baru pula. Selama ini sungai ni tak digunakan sebab dah ada sungai yang besar dulu....



Jadi, disebabkan Aisyah baru saja menjalani major operation, adalah amat berisiko tinggi untuk buat pembedahan kedua. Mr SIva kata, untuk temporary solution, mereka akan buat banding untuk mengurangkan limpahan darah ke bahagian yang lain. Banding ni atau nama penuh dia adalah Pulmonary artery banding (PAB).


Gambar menunjukkan banding ikat di saluran darah.


Umpama kita mengikat paip air menggunakan getah saja. Namun, PAB hanya untuk sementara. Jantung akan membengkak lambat laun. Tapi selalunya doktor akan pantau dan dapat detect semasa bengkak di peringkat awal. So, jangan terlalu risau ok.

Selepas Sheikh setuju untuk tandatangan surat pelepasan untuk pembedahan. Aisyah dibawa untuk disiapkan ke bilik bedah. Kami begitu terkejut tapi dalam masa yang sama terpaksa redha dan akur. Apa lagi yang boleh kami buat? Nak tahan tak bagi bedah, nanti lagi teruk Aisyah. Nak bagi bedah, kesian kat Aisyah pun dah sampai ke level yang tertinggi. Tapi kami berdua seakan sepakat, nak lakukan hanya yang terbaik untuk Aisyah. Tiada yang lain hanya yang terbaik. Kami serahkan pada yang pakar untuk sembuhkan Aisyah. Dan kami hanya mampu berdo dan terus berdoa.



Gambar diatas saya ambil dari bilik menunggu. Nampak dari jauh nurse dan doktor bius sedang berusaha mencari line baru di tangan dia.


Selepas beberapa jam. Pihak IJN telefon beritahu pembedahan dah selesai dan kami boleh melawat Aisyah di PICU. Alhamdulillah, pembedahan berjaya dan keadaan Aisyah nampak letih sangat. kesian Aisyah..... Lesu saja kami tengok.










Progress Aisyah selepas PAB banding menunjukkan kesan yang positive walaupun terpaksa duduk di PICU lebih dari 2 minggu. Luka di dada Aisyah pun sudah kering dah tidak ada infection. Alhamdulillah.

Bagi pendapat saya dan Sheikh, biarlah lambat asalkan semua selamat. Saya dan Sheikh datang melawat setiap 2 kali sehari. Jam 12 tengahari sekali dan jam 6 petang sekali untuk memberi sokongan kepada Aisyah.

Untuk penjagaan semasa dalam PICU ni senang. Nurse akan jaga setiap masa anak kita. Saya tak pernah bimbang kalau-kalau Aisyah sakit sebab morphine disuntik kerap. Dan dia tak menunjukkan sakit pun. Cuma, alat bantuan pernafasan menutup kotak suara Aisyah. Jadi, kami tak dapat dengar suara dia. Tiba-tiba saja air mata keluar, baru kami tahu AIsyah sedang menangis. Memang sayu saya tengok namun kami cuba untuk mengalihkan emosi dia ke arah lain.

Saya bacakan dia doa syifa'... saya nyanyikan lagu tema untuk Aisyah... Saya berikan kata-kata semangat untuk dia harungi hari-hari di PICU. Aisyah seolah-olah faham dengan apa yang kami cakapkan untuk dia. Aisyah memang bijak. Tapi yang paling menyayatkan hati, waktu melawat dah nak habis, kami terpaksa pulang. Dan AIsyah akan meronta-ronta seakan tak bagi kami balik. Waktu tu, saya akan request nurse untuk bagi ubat tidur untuk tenangkan Aisyah. Disebabkan kami dah biasa dengan nurse, mereka akan bagi bila kami minta. Tapi kalau terlalu kerap sangat, nurse biasanya akan suruh kami balik dan dia akan dodoikan Aisyah sambil usap-usap kepala dia. Terharu kan?

Apa-apapun, dengan berat hati kami percaya dan boleh harapkan nurse-nurse yang menjaga Aisyah di PICU. Setiap hari kami akan bekalkan pampers, baju lengan panjang yang berbutang depan, stokin kaki dan tangan, minyak yuyi dan teddy bear. hehehe. sekadar nak temankan Aisyah. Kolot sikit pemikiran saya ni. hhhehe.

OK lah, next chapter, saya akan ceritakan tentang progress Aisyah selepas dipindahkan ke wad biasa dan pemindahan kembali ke hospital PPUM untuk observation sebelum discharge.

P/S: Kamera dilarang dibawa masuk ke dalam PICU. Semua gambar diatas diambil dengan risiko sendiri dengan senyap-senyap tanpa pengetahuan nurse. Kepada pihak IJN kalau terbaca blog ini, diharap maafkan kami dan nurse yang bertugas. mereka tidak bersalah :)
21 Jan 2012

Chapter 14: Pembedahan Aisyah Yang Suspence

Maaf sebab lama tak update. Saya telah melalui masa yang amat-amat-amat sibuk sampaikan tak sempat langsung. Malam ni mata agak 'cerah' dan sukar nak tidur. Jadi malam yang hening dan syahdu ini, saya berhasrat untuk menceritakan chapter seterusnya mengenai pembedahan Aisyah yang pertama yang benar-benar suspence (bagi kami la).

Setelah Aisyah berpuasa maka lepas saya bersolat subuh, saya terus mandikan Aisyah dengan sejenis ubat cecair sebagai ganti sabun. Ubat itu rasa-rasanya antiseptik kot. Nurse kata tujuan cecair tu adalah untuk matikan kuman sebelum masuk ke bilik bedah. Lepas bilas, Aisyah tidak boleh dipakaikan bedak ataupun minyak panas. Lap kering macam tu saja. Lepas tu, kena pakaikan baju bedah.

Aduhai, tatkala Aisyah dipakaikan baju bedah tu.... Aisyah kelihatan sangat takut dan confuse. Tapi dia tak meragam atau menangis. Dia seakan rela dalam paksa. Dia memang seorang bayi yang sangat matang. Saya sungguh bangga dengan Aisyah... Jam 7.30 pagi, saya dan Sheikh mula menolak Aisyah ke bilik bedah di tingkat 1.




Sebelum kami nak tinggalkan Aisyah, Doktor bedah tu suruh kami peluk cium Aisyah. Katanya, ok sekarang boleh la peluk cium anak sampai puas hati sebab kita tak tahu apa yang akan terjadi lepas ini. Ya Allah, meruntun hati saya dengar... tapi saya tahan airmata jangan la jatuh ke pipi sebab saya tak mahu Aisyah nampak saya sedih. Saya tak mahu Aisyah lemah. Saya cakap kat Aisyah, Mama dan Papa ada kat sini tau. Kami tunggu kat sini ja, tak pi mana-mana pun. Aisyah jangan takut, Doktor dan Nurse semua baik-baik. Kejap jer pun Aisyah masuk. Aisyah kan kuat...... Pastu Doktor pun mula tarik katil Aisyah ke dalam bilik. Pada masa yang sama, Aisyah mula menangis...Ya Allah!!!... tak sampainya hati nak lepaskan dia pergi. Saya jerit kat Aisyah, Aikkk jangan nangis. Mama kat sini jer.... Pastu, doktor terus bawa dia masuk jauuuhhh ke dalam bilik. Suara Aisyah pun dah makin sayup-sayup kedengaran.

Lepas Aisyah dah hilang dari pandangan kami, barulah saya lepaskan tekanan di dada. Saya menangis macam budak-budak sambil memeluk Sheikh. Saya memang tak tahan sebenarnya waktu melihat Aisyah di saat akhir tapi saya kuatkan hati jugak. Ibu dan bapa yang ada kat situ pun sama-sama menangis. Mereka pun baru hantarkan anak mereka masuk ke bilik bedah, jadi hanya kami yang faham perasaan masing-masing. Kata doktor, pembedahan Aisyah akan mengambil masa selama 3-4 jam. Jadi kami pun tunggu la di bilik menunggu lepas dah reda dari kesedihan tadi.

Masuk jam 7.30 pagi, kami kira-kira paling lambat pun jam 12tengahari. Tu kira dah max la lambat dia. Tunggu punya tunggu, jam 2 petang baru nama kami dipanggil. Prosedur IJN ialah; bila pembedahan selesai baru pak guard atau mak guard yang menjaga pintu masuk wad ICU akan panggil nama kita. Masa tu kita boleh masuk bilik ICu untuk berjumpa dan melihat anak kita sejurus selepas pembedahan selesai.

So masa kami masuk tu, dari jauh kami tak kenal mana satu Aisyah. Nurse kat situ yang tunjukkan katil dia. Masa tu ramai nurse dan doktor keliling dia. Badan dia masuk lagi ada kesan darah di dada, paha, leher.... Alahai...betul ke anak aku ni. Badan dia kembung sangat, bagai penuh dengan air. Di bawah katil dia ada 2 botol yang tiubnya mengalirkan darah dari bahagian badan. Saya dah lupa bahagian mana. Nanti saya update bila saya ingat.

Aisyah hanya pakai diapers. Dia nampak sangat keletihan. Mulut dia ada tiub yang besar. tak tau untuk apa. Di leher dia ada banyak sangat wayar atau tiub. Di sebelah katil ada banyak sangat ubat dalam picagari yang besar. Di atas katil Aisyah ada monitor yang menunjukkan kadar oksigen, heart beat dan kadar nadi. Monitor tu asyik beeping jer bunyinya.

Doktor kata, memang mereka tak sempat nak kemaskan diri Aisyah sebab keadaan agak lambat dah. Nanti doktor akan jelaskan apa yang terjadi dan menyebabkan kelambatan itu. Disebabkan sekarang sudah lebih jam 2 petang dan waktu melawat sudah habis,kami disuruh keluar dan masuk semula diwaktu melawat seterusnya iaitu jam 6 petang hingga jam 8 malam. Aduhai, dah la baru jumpa Aisyah lepas tunggu lama, pastu kena keluar pula. Memang la Aisyah tak sedarkan diri tapi kami nak tunggu ja sebelah dia pun tak boleh ker. Dengan berat kakinya kami pun keluar la. Berdebar hati kami sementara menunggu jam 6 petang.

Masuk jer ICU jam 6 petang, MR Siva, doktor bedah Aisyah datang jumpa dengan kami. Dia jelaskan, 3 lubang Aisyah yang sudah berjaya ditutup. Semasa menutup lubang tersebut, mereka jumpa lubang yang lain pula jadi mereka terus menutup lubang tersebut. Jadi pembedahan mengambil masa yang agak lama. Secara keseluruhannya, pembedahan Aisyah boleh dikatakan berjaya. Alhamdulillah, lega dengar.

Malam tu, Aisyah ditempatkan di ICU. Dia akan dinaikkan ke wad bila tubuh badannya dah recover sedikit.

Ingatkan panas hingga ke petang tapi hujan di tengahari. Mr Siva kata pembedahan berjaya tapi Allah SWT lebih berkuasa. Lebih 1 minggu Aisyah di ICU namun dia tak juga sembuh-sembuh. Lagi teruk jadinya. Paru-paru kiri Aisyah tak mahu mengembang. Dia dipakaikan BiPap sekali lagi. Ya Allah..... tak lama lepas tu Aisyah dijangkiti kuman. Dia kena di isolate ke bilik berasingan.

Tak lama lepas tu, kami dapat panggilan telefon dari doktor. Masa tu kami dalam perjalanan ke IJN untuk melawat waktu tengahari. Sheikh yang angkat telefon. Lama dia bercakap....lepas tu telinga Sheikh makin lama makin merah jadinya. Muka dia memang kelat sekelat kelatnya. Lepas dia letak telefon, dia cakap doktor suruh kita ke IJN segera. Mereka perlukan kelulusan dari kita untuk membedah Aisyah sekali lagi dengan segera!

Sakitnya dada, sebak tak terhingga. Tapi lepas tengok Sheikh begitu kecewa, saya tak jadi untuk melayan perasaan sedih tu. Saya cakap, ok jangan cakap atau bincang apa-apa lagi. Bawa kereta perlahan-lahan, nanti kita dengar betul-betul apa yang doktor tu nak sebenarnya. Kita jangan fikir macam-macam. Hmmmmm tapi Sheikh bawa kereta macam kilat. Saya tak mampu lagi nak tegur. Saya pasrah. Nak tegur salah, tak tegur pun salah. Sheikh diam saja. Dia tak mampu lagi bersuara.

Next chapter saya akan ceritakan kenapa Aisyah perlu dibedah dengan segera. Terima kasih kerana meluangkan masa membaca.
8 Aug 2011

Chapter 13: Siti Aisyah Dimasukkan Ke IJN

Bersambung dari chapter sebelum ini iaitu mengenai perpindahan, sekarang tibalah masanya untuk menceritakan mengenai perpindahan Aisyah ke Institut Jantung Negara atau IJN.

Ya, akhirnya Aisyah pada hari Ahad 24/10/2010 berpindahlah Aisyah dan juga saya ke IJN. Perpindahan dari PPUM ke IJN kami ditemani oleh Doktor Nik dan juga misi Mai. Kami dihantar oleh ambulan (which is saya sangat suka naik ambulan sebab kenderaan ini tidak kenal erti brek kecuali dah sampai ke destinasi) tapi kali ni agak buruk sikit ambulan tu. Walaubagaimana pun kami semua enjoy naik ambulan yang memecut laju ke Jalan Tun Razak --> IJN.

Selepas proses pendaftaran, Aisyah perlu dibawa ke dalam emergency room dulu sementara menunggu katil disiapkan. Aduhai berejam kami tunggu katil tak siap-siap lagi. Kalau di PPUM, masuk jer anytime katil memang akan tersedia menunggu pesakit. Tapi lain di IJN, pesakit kena tunggu katil. Selepas satu jam lebih juga la menunggu, Aisyah dipanggil untuk masuk wad. Aisyah ditempatkan di wad Melur dan begitu juga dengan ibunya iaitu saya. Yang best sangat-sangat-sangat di IJN ni ialah, si ibu tidak diberi katil untuk tidur. Cukuplah sekadar dengan sofa kecil bulat untuk melabuhkan kepala di malam hari. Pening kepala saya fikir nak tidur macamana malam tu. Dah la aircond sejuk sampai ke tulang....huhuhu.

Tak palah, kita tinggalkan sebentar pasal hal tidur midur ni. Berbalik kepada cerita Aisyah, lepas selesai dapat katil dan letak barang-barang, nurse mula panggil ke bilik pemeriksaan untuk check berat, lilitan kepala dan buat lin. Tapi line di PPUM dah ada, jadi tak payah la buat lagi sekali untuk Aisyah. Lepas semua tu, Aisyah dipasangkan ECG dan dibuat x-ray serta echo sekali lagi. Culture atau darah juga di ambil untuk periksa Aisyah bebas dari jangkitan paru-paru atau yang seangkatan dengannya. Atau dalam kata nama lain, Aisyah kena sihat untuk menjalani pembedahan.Titik.

Fuh, penat juga la kan nak ulang alik ke sana kemari untuk selesaikan hal tersebut. Untuk chekc berat, lilitan kepala, ambik darah dan ECG tu tak pala sebab bilik dia dekat jer. Tapi x-ray tu kena tunggu kat tingkat LG. Echo tu kat bilik belakang wad. Penat-penat. Aisyah lagi la penat, buka baju, ditonyoh sana, dicucuk sini...alahai anak mak. Sabar yea...

Lepas dah settle semua tu, barulah boleh rehat kejap. Tapi, baru nak lelap mata datang pulak doktor untuk bagi orentasi mengapa Aisyah datang ke IJN. Doktor tu macam selenga sikit, poyo ja...orang melayu dan muda. Saya layan jer apa yang dia cakap. Dia bagitau la risiko pembedahan yang akan dijalani. Berapa peratus yang gagal dan berapa peratus yang berjaya. Apa-apa peratus sekali pun, Allah tetap mengetahui apa yang akan berlaku. Saya pasrah saja dengar semua itu. Namun pada masa yang sama, saya dah bersedia mental dan fizikal untuk segala kemungkinan.

Lepas dia dah habis explain, saya kena sain beberapa surat dalam fail biru sebagai tanda faham. Lepas tu saya tanya bila pembedahan Aisyah sebab Dr Leong cakap 25hb tapi jam berapa. Tapi doktor tu kata tak pasti, kena tunggu surgeon. Nanti surgeon akan datang explain kepada parent. Adeh, tunggu surgeon pulak. hrm... tak paham aku sistem IJN ni.

Ok lah, doktor itu sudah pergi, boleh la saya rehat. Tapi lepas doktor tu pergi, datang pulak doktor bius. Nampak macam china tapi orang Korea. pongpang pong pang cakap omputih slang korea. Puas aku cuba paham tapi tak juga paham. Last-last dia cakap pasal risiko dan apa kemungkinan berlaku pada Aisyah akibat bius.

Ubat bius digunakan dalam pembedahan jantung ialah bius menyeluruh ia membuatkan kanak kanak langsung tidak sedar dan tidak berasa sakit sepanjang pembedahan. Ada beberapa cara memberi ubat bius iaitu melalui:

1. Suntikan ke dalam salur darah
2. Sedut (nafas anak perlu bernafas dalam topeng muka khas)

Dalam kedua dua cara ubat bius memberi kesan kepada otak dan seluruh badan. Aisyah akan disuntik dalam salur darah terus. Cepat dan effektif.

Semua ubat bius ada kesan sampingan tetapi kesan sampingan yang ketara sangat jarang berlaku. Antara risiko kesan sampingan ialah alahan pada ubat atau darah yang digunakan.

Hanya seiepas itu baru dia meminta kebenaran saya untuk memberi ubat bius kepada anak. Macam doktor tadi jugak, saya perlu menandatangani perjanjian persetujuan. Doktor bius tu cakap, Aisyah kena mula berpuasa sebelum masuk bilik pembedahan. Nanti nurse akan datang bagitau pukul berapa last berikan susu pada Aisyah. Ia bertujuan mengosongkan perut supaya jika Aisyah muntah selepas diberi ubat bius, nanti makanan dalam perut tidak masuk ke dalam paru paru dan menjejaskan pernafasan Aisyah pulak. Lepas sain surat perjanjian bagai, doktor tu pun calo balik.

Hrm... cuaknya dengar penjelasan dari doktor-doktor tu. Sheikh tak datang lagi sebab bukan waktu melawat. Sedihnya saya kena lalui semua ini sorang-sorang bersama Aisyah....Time ni Aisyah dah lena dibuai mimpi dah sebab penat di'kerja'kan nurse ambik darah, cucuk darah, tonyoh dada utk x-ray bagai.

Dalam dok tengah sedih-sedih tu, datang lagi sorang doktor pulak dah. Aduhai, kunjungan demi kunjugan aih... Tapi kali ni, bukan doktor. Surgeon yang datang, iaitu Mr Siva. Dia yang akan membedah Aisyah esok. Orangnya friendly sangat-sangat. Dia jelaskan Aisyah akan masuk bilik bedah pada hari Selasa pagi jam 7. First case. Alaaa....mengeluh saya dalam hati. Apasal la pulak hari Selasa. Kata hari Isnin...tapi tak pa lah, janji dah ada tarikh dan waktu yang sahih.

Anyway anyhow, pada petang hari jam 6 Sheikh dapat masuk. Hoye! Tapi dia agak frust sebab tak dapat jumpa dengan doktor bius dan pakar bedah untuk sesi penerangan. Tapi tadi Mr. Siva kata dia akan cuba jumpa ayah Aisyah nanti. Segala informasi yang saya dapat dari doktor-doktor dan pakar bedah tadi, saya sampaikan pada Sheikh.

Semenjak saya tinggal di wad, saya jrang benar dapat jumpa Rafiq. Ya la kan, budak-budak tak boleh masuk wad. IJN strict. Sedih la sebab kesian sangat dengan Rafiq. Jadi, untuk pengubat rindu, Sheikh tangkap gambar dia untuk tatapan saya di hospital. sedih tak? sedih kan....

Rafiq sedang tidur lena di rumah baru...


Jadi sampainya hari Isnin, nurse sudah mula berikan nasihat pada saya untuk mulakan puasa Aisyah pada pukul 3 pagi nanti. Maknanya, susu terakhir Aisyah adalah jam 3 pagi dan selepas itu haruslah bermula puasa. Dan nurse juga ada bagi sabun dalam botol merah. Katanya untuk membunuh kuman. Kena pakai macam sabun biasa dan kemudian bilas. Lepas tu jangan pakaikan bedak atau apa-apa losyen dan minyak pada badan Aisyah.

Lepas magrib, nurse wad Melur tu bawa semua ibu bapa untuk kanak-kanak yang bakal menjalani pembedahan pada keesokan harinya. Nurse tu bawa kami ke bilik Picu (Paedatrik ICU) dimana selepas anak kita dibedah, mereka akan diletakkan disitu. Suspence tak kira lah kami. Nurse tu kata, ini perlu supaya ibu bapa tidak terkejut selepas melihat keadaan anak mereka yang lesu dan tidak sedarkan diri.

Lalu kami pun berjalan la ke sana. Aisyah kami tak bawa, kami tinggalkan dia dengan tok wan Rashid dan tok Pah yang datang melawat Aisyah dari Kedah.

Picu terletak di Blok A, tingkat 1. Nak masuk Picu kena cuci tangan dengan sabun atau gel pembasmi kuman. Masa nak enter pintu tu, ada mak guard yang bersedia untuk pam sabun tu kepada pelawat. Rombongan kami ni semuanya suspence tak tau nak bagitau. Diam semua tak berani nak bercakap. Kami mengikut saja nurse tu berjalan.

Sampainya di dalam Picu, ada 10 katil. Semuanya tidak sedarkan diri. Nurse tu kata, semua perlu masuk terus ke bilik belakang untuk orientas tapi saya sempat jugak jenguk kanak-kanak semua tu. Wayar berselirat. ada yang dimasukkan darah, ada yang dimasukkan air. ada yang kecik badannya...ada yang besar. Sebak saya tengok sebab esok giliran Aisyah pula. Giliran dia terbaring lesu begitu. Saya gengam tangan Sheikh kuat sangat time tu. Kami sama-sama takut.

Dalam bilik belakang, nurse tu jelaskan beginilah keadaan anak-anak kita selepas pembedahan. Jadi jangan terkejut. Setiap pesakit berbeza-beza tempoh berada di Picu. Kalau cepat sihat, cepatlah naik ke wad Melur semula. Kalau kritikal, perlu la tinggal lebih lama. Kelengkapan yang perlu ditinggalkan bersama anak-anak ialah botol susu, susu, baju lengan panjang berbutang depan, wet tissue, lampin, vaselin untuk letak dibibir anak jika kering, minyak telon, sarung tangan dan stokin. Lepas sesi soal jawab oleh beberapa ibu bapa yang lain, kami pun naik ke atas semula.

Malam tu kami serba salah jadinya. Seronok untuk operation ada, risau fikirkan risiko dan kesan lepas operation pun ada. Namun yang pasti, malam tu kami bertiga beranak saling resah. Last sekali kami hanya mampu tersenyum dan berserah pada Allah SWT. Hanya Allah SWT yang mampu menenangkan kami. Jadi, kami putuskan untuk luangkan masa bersama-sama dengan posing sakan dengan kamera untuk kenang-kenangan.

Katil Aisyah di IJN ni kecil. Macam baby cot kandang besi.


Dari sudut sisi. Aisyah diam saja masa ni, dia merenung tajam disekeliling. Maybe tengah pikir kat mana la aku ni.....

Aisyah berkerut dahi tengok tempat baru dia...


Aisyah kena kuat, kena bersemangat. Pembedahan tu sat saja, mama dan papa tunggu kat luar. Nanti bila Aisyah nak masuk operation theater tu, mama papa akan teman sampai Aisyah terlelap. Dan bila Aisyah terjaga pun mama dan papa akan ada juga. Kami akan tunggu Aisyah tau.


Malam ni kami tak dapat tidur lagi. Saya sedang berikan kata-kata semangat pada Aisyah sebab kami tengok Aisyah seolah resah.

Papa posing sakan dengan Aisyah dan tak lupa untuk bersembang-sembang dengan Aisyah.


Papa sedang bagi semangat dan baca apa yang patut untuk tenangkan Aisyah malam tu.


Malam tu lepas tok wan Rashid dan tok Pah balik, saya suruh Sheikh tidur di wad. Memang betul, hanya sorang saja penjaga dibenarkan tidur tapi kami buat dek saja. Kami diam-diam tutup langsir dan luangkan masa dengan Aisyah. Janji tak buat bising atau kacau orang sebelah dengan dengkuran yang kuat. Memang.... memang katil di IJN kecil sangat dan ada satu sofa kecil disebelah Aisyah untuk ngam-ngam 1 penjaga tidur.

Tahu tak kami buat lagu mana supaya nurse tak halau salah seorang kami keluar? Kami duduk diam-diam dan kurang bersembang. Kami silih berganti tukar tempat, Sheikh duduk di sofa sebelah kiri Aisyah untuk baca Yasin, saya solat sunat di atas sejadah sebelah kanan Aisyah. Kami apit Aisyah. Lepas saya dah lenguh solat, saya duduk pula di sofa baca yasin dan Sheikh pula yang solat sunat. Bersilih gantilah kami sampai esok pagi. Kalau terlelap pun, sekejap jer kami tidur pun.

Tak mampu rasanya kami nak tidur lena. Banyak benar kami berdoa. Doa yang tak putus-putus. Rasanya kadang-kadang terasa terlampau banyak kami meminta sedangkan siapalah kami ini hamba yang hina yang kurang serba serbi dalam amalan ibadah. Namun.... kami juga tak berdaya untuk tidak memohon. Kerana, pada siapa lagi yang boleh kami mengadu domba kalau bukan padaNya? Pada siapa lagi yang layak kalau bukan padaNya? Maka dengan malunya dan hinanya kami memohon segunung harapan pada malam itu dan dengan berat hatinya kami berharap agar Allah SWT dapat menunaikannya.Amin..... T_T

Sekian untuk kali ini. Next chapter saya akan ceritakan pengalaman pembedahan Aisyah yang suspence. Terima kasih kerana membaca dan berkongsi dengan rakan-rakan yang lain.

Tips: Saya nasihatkan kepada sesiapa yang bakal menginap di IJN, tolong bawa selimut yang tebal, atau baju sejuk yang tebal, stokin yang tebal dan bantal tak kisahlah kecil atau besar untuk keselesaan tidur disini. Aircond dia memang sejuk tak hinggat menyucuk ke tulang.




29 Jun 2011

Chapter 12: Perpindahan

Terima kasih kepada yang sabar menunggu walaupun dalam hati mencebek-cebek kenapalah Intan ni tak update blog Aisyah ni kan…maaf beribu ampun, untuk pengetahuan semua, saya sibuk dengan urusan Aisyah…hehehe. Macam biasa, saya akan ceritakan dalam blog ini kemudian hari.

Untuk chapter kali ini seperti yang saya janjikan, saya akan menceritakan mengenai kesan apabila Aisyah sudah tidak memberi tindak balas ke atas ubat-ubat jantung yang diambil dan perpindahan yang berlaku dalam tempoh 1 minggu lebih kurang.

Setelah 5 hari Aisyah berapa di PICU dengan bantuan BiPap untuk mengembangkan kembali paru-parunya, Aisyah pun dipindahkan kembali ke wad biasa tapi masih di katil yang sama. Alhamdulillah, dapatlah saya peluk cium cubit-cubit bagai walaupun dia masih lagi memakai tiub oksigen yang kecil di hidung dia tu… Satu lagi wayar yang menyukarkan saya bebas kesana kemari dengan Aisyah ialah wayar yang lekat di kaki Aisyah untuk bacaan kadar oksigen dan saturation dia tu. Haih, sabar jer lah.

Selang beberapa hari jangkitan paru-paru Aisyah sudah semakin baik. X-ray pun dah menunjukkan paru-parunya sudah mengambang jadi katil pun sudah boleh ditukar ke bahagian yang tidak kritikal lagi. Hoyae! Seronok la tak terhingga bila kena tolak katil ke belakang. Dalam hati masih lagi menyimpan harapan untuk Aisyah dan saya pulang. Maka perpindahan katil telah pun berlaku dari katil no 1 kepada no 11 kembali. Syukur…

Selepas Aisyah berpindah katil dan beransur pulih dari infection paru-paru, doctor dapati Aisyah masih menunjukkan kesan yang tidak baik. Dos ubat jantung dia makin meningkat tapi tiada kesan positif yang berlaku dari masa ke semasa yang terdekat. Jadi, dokotr telah membuat keputusan untuk merujuk kes Aisyah ke IJN. Masa tu saya seronok yang amat tak tau nak bagitau dah. Nak meloncat ada, nak tersengih ada…semua ada. Bukan apa, saya lebih suka rujuk kes ke sana terus dari dok tunggu kat PPUM dengan rawatan ubat-ubatan yang tidak berkesudahan.

Jadi tak lama lepas doctor inform pasal rujukan kes tu, dia terus call IJN untuk buat temujanji klinik IJN yang pertama untuk Aisyah. Dapat la 21/10/10 untuk temujanji pertamanya. Pihak PPUM menghantar kami berdua dengan di-ascot oleh seorang nurse comey iaitu misi Mai atau nama FB dia ialah misi maisi. Hehehe. Baik tau misi ni. Dan di-ascot oleh seorang MO yang comel lote iaitu dr Nik. Sheikh pun dapat ikut sekali dan kami berempat dapat la naik ambulan. Ne no ne no memecut ke jalan Universiti ke jalan Tun Razak. Perak la pulak kan…hahahaha.

Sampai di IJN, dipendekkan cerita, kami berjumpa dengan Dr Leong di klinik paedatrik. Selepas di buat echo, Dr Leong suruh nurse panggilkan Dr Arfah senior disitu untuk mengesahkan pemeriksaan dia. Doktor tu pun datang kejap jer sebab bilik dia kat sebelah, selepas pemeriksaan itu, dia pun cakap memang confirm dan perlu disubmit kes ke IJN. Lepas Dr Arfah tinggalkan kami, Dr Leong diam seketika seperti sedang mencari-cari kata-kata yang sesuai untuk bercakap. Dia dengan nada yang agak perlahan bertanya kepada kami adakah kami faham kenapa Aisyah dirujuk kes ke IJN. Kami berdua menggangguk tanda faham dan menceritakan apa yang PPUM telah dapati dan apa yang telah PPUM rawati Aisyah. Sekali lagi dia mendiamkan diri. Kemudian dengan wajah yang seperti sedang meng-control perasaan sedih, dia memberitahu dia dan Dr Arfah tadi menjumpai 4 lubang. Lubang yang terbesar sekali ialah 14mm iaitu bersamaan 1.4mm dan lubang itu adalah besar untuk jantung bayi berumur 2 bulan. Lubang seterusnya ialah 8mm, 3.5 mm dan 3mm.

Aduhai sayang…. Hati kami hancur sebab di PPUM kami dapat tahu cuma ada 3 lubang tapi disini dijumpai 4 lubang dan terbesar ialah 14mm! Di PPUM kata terbesar 7-8mm saja, ini dah dua kali ganda! ya Rabbi… ya Rabbi… ya Rabbbbbbi… dugaan sungguh dasat untuk kami telan wahai ya Allah.

Dan seperti biasa, reflek semulajadi dari kami berdua hanya tersenyum. Namun sewaktu saya cuba untuk bertanya akan betapa serius keadaan Aisyah, saya menangis juga. Air mata tak dapat lagi saya tahan di depan Dr dan Sheikh. Dada yang ketat setelah sebulan lama menahan tadahan, akhirnya bagai empangan yang pecah. Membuak-buak air mata keluar. Aduhai…. Tak tertahan lagi daya saya untuk menjadi tabah. Sheikh pun diam saja sambil mengusap belakang saya. Tiada kata-kata pujukan menyuruh saya berhenti menangis kerana dia juga menahan dirinya supaya jangan menangis.

Dr Leong memang baik, walapun diluar bilik ada berpuluh ibu bapa dan pesakit menunggu giliran diperiksa, dia tetap sabar dan memberi kami ruang untuk tenangkan perasaan sebelum dia bersambung penjelasan.

Saya gagahi juga bertanya apakah tahap serius Aisyah sekarang dengan tergagap-gagap. Dr Leong kata kes Aisyah adalah tahap amat serius dan pembedahan perlu dilakukan dengan kadar segera. Maksudnya, contoh sekiranya ada pesakit yang tidak dapat dibedah pada hari esok, Aisyah akan dipanggil pada hari ini untuk mengantikan slot pembedahan itu.

Hah, saya pun tak tahu bagaimana saya nak gambarkan perasaan saya tatkala itu. Kami hanya dapat menganggukan kepala tanda setuju. Tapi disamping perasaan yang bercampur aduk itu, ada juga perasaan gembira kerana Aisyah akan dibedah secepat mungkin. Jadi, dia boleh la cepat baik. Ya betul! Kami suami isteri bersepakat dengan perasaan itu.

Cepat bedah, cepat selesai, cepat sembuh, jadi cepatlah balik rumah. Cepat segala-galanya berlalu~~~

Maka rombongan kami yang di-escort nurse dan doctor itu pun pulanglah kembali ke PPUM dan bersedia untuk dipanggil IJN bila-bila masa. Saya pun sesampainya di PPUM get ready la packing konon. Hahaha. Excited pulak tetiba. Dan kami berdua pun mulalah menunggu ~~~~

Berbalik kepada tajuk perpindahan, ada satu lagi perpindahan sehari selepas temujanji AIsyah ke IJN iaitu pada 23/10. Perpindahan yang mengembirakan iaitu perpindahan dari rumah sewa ke rumah yang kami beli sewaktu mengandungkan Aisyah… Aisyah, awak dapat rumah baru… hehehehe. Akan tetapi dukacita sekali saya dan Aisyah tak dapat tolong papa angkat barang sewaktu perpindah…(gembira sebenarnya..sebab tak perlu penat angkat barang). AJK Pindah yang memberi jasa yang amat-amat-amat besar sekali ialah Tok Wan Sheikh, Mak Ngah Intan, Pak Ngah Syam dan tak lupa juga penolong yang paling bekerja kuat hari itu ialah Syami dan juga Eizu Azwandi sahabat lama kekasih siapa? tak tahulah.... hehehe.

Mereka amat bersungguh-sungguh menge-clearkan apartment kami sampai cuci calat. Ditambah pulak dengan idea ayah mertuaku yang bernas. Nak tau apa dia? Hrm…sejak dia sampai kl untuk bantu berpindah, sheikh kata ayah asyik ajak pi kedai nak beli tali saja…ingatkan dia nak ikat kotak ka, ikat plastic ka… rupa-rupanya dia nak ikat…… untuk lebih jelas lagi, sila lihat gambar-gambar sewaktu perpindahan tersebut.

































Lepas tengok gambar yang kurang jelas tu, boleh nampak tak kretiviti ayah mertua ku? Angkat barang pakai tali dari tingkat 2 sampai ground floor. terbaik bukan? hehehhe.

TETAPI perpindah yang paling best giler tak tau nak bagitau ialah pada 23/10 hari sabtu iaitu 2 hari selepas temujanji IJN, doctor Leong dah call wad PPUM!!!!!!!!

Aisyah perlu ke IJN pada 24hb untuk masuk wad dan akan dibedah pada 25hb! Yahooooooooooooo!

Seronok tak terkira ya Allah! Alhamdulillah. Cepatnya rezeki Aisyah datang. Tak perlu lagi mama menanti sebab pernantian itu satu penyiksaan! Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah. Sujud syukur kami lepas dengar berita itu. Maka tidurlah kami dalam sengihan yang melampau pada malam itu kerana keesokan harinya kami akan ke IJN…. Yea yea.

Next chapter saya akan ceritakan pembedahan Aisyah di IJN ok.

Sharing is Caring

 

Blog Template by BloggerCandy.com