1 Jun 2011

Chapter 11 : Aisyah Dimasukkan Ke PICU PPUM

Maaflah sebab membuatkan semua tertunggu chapter ni sampaikan hampir sebulan. Bukan apa, saya sibuk dengan pembedahan Aisyah yang ke 4 selama 2 minggu dan kemudian lepas discharge dia kena demam campak pulak. Jadi, memang tak sempatlah nak menaip setelah penat menjaga 2 orang anak siang dan malamnya....

Ok, sambungan kepada chapter sebelum ini saya akan menceritakan bagaimana Aisyah akan menjadi semakin teruk dan bagaimana dia menghadapi saat-saat suspend sehinggakan dia masuk ke PICU PPUM.

Selepas darah Aisyah diambil untuk menjalani ujian, saya terpaksa menunggu 3 hari tanpa mengetahui apa sebab musabab Aisyah jadi begini. Dan selama 3 hari itu jugaklah saya terpaksa bersabar mengelap muntah-muntah Aisyah selepas dia minum susu atau batuk-batuk. Suction dia pun sudah makin kerap iaitu setiap sebelum menyusu. Memanglah kalau nak diikutkan sedih tengok Aisyah menangis bila suction tapi kalau tak buat, dia akan makin susah bernafas sebab kahak memang banyak. Lepas buat suction saja, dia akan tidur lena dan selesa.

Dan selama 3 hari jugalah semasa doktor-doktor buat round waktu pagi dan petang, mereka tidak beritahu apa punca sakit Aisyah, apa yang mereka bagitau ialah, mereka akan monitor dan monitor dan suruh buat banyak suction untuk Aisyah. Bila saya soal, mereka berbalik kepada asal, kita-akan-monitor. hmm...sedih juga lah kan, takan kita nak tunggu dan tunggu saja sedangkan Aisyah semakin penat. Semua doktor dah jadi tak ramah macam dulu. Doktor yang happy go lucky inform jantung Aisyah berlubang dulu pun tak senyum dah setiap kali melawat Aisyah. Diam dan masam saja.

Maka setelah genap 3 hari barulah doktor-doktor datang ke katil dengan senyuman. Mereka kata mereka dah tahu punca iaitu lung infection. Sebab tu dia batuk dan kahak banyak. Infection yang dia dapat tu pulak adalah jenis tak ada antibiotik. Antibodi Aisyah kena fight sendiri infection tu dan mereka hanya dapat membantu dengan kerapkan lagi suction. Doktor kata sebelum ni mereka syak ada 2 kemungkinan Aisyah semakin sakit, 1. lung infection dan 2. heart failure kerana ubat tidak memberi kesan lagi kepadanya. Akhirnya hasil dari ujian mereka dapati positif lung infection atau jangkitan paru-paru. Aiseyman, kalaulah heart failure, takanlah 3 hari baru depa nak bertindak...agak tidak efficient la kalau macam tu. Mesti keadaan Aisyah makin teruk lepas tu. Nasib baiklah lung infection. haihhhh....

So, doktor tu kata paling minimum nak baik ialah 2 minggu dan paling max ialah berbulan-bulan. Semuanya terpulang pada antibodi Aisyah. Apa yang mereka boleh membantu ialah dengan berikan nebulizer dan suction untuk mengurangkan kahak. Kahak adalah penyerang utama dan akan merebak dengan cepat sekali.

Maka bermulakah treatment untuk infection ini. Seperti yang dijelaskan tadi, sebelum suction, Aisyah akan diberi gas atau nebulizer untuk mencairkan kahak. Selepas itu barulah akan dibuat suction atau penyedutan kahak. Kalau tak diberi gas, kahak dia memang pekat dan tak akan keluar banyak. Bila kahak kurang, cepatlah sikit Aisyah nak sembuh...Gitulah kata doktor. So far semasa diberikan gas, Aisyah tak meronta macam budak-budak yang lain. Biasanya dia akan 'menikmati' pemberian gas itu dan akan lena dibuai mimpi diulit mama Intan. :)


Aisyah kena pakaikan nebulizer jenis helmet angkasawan ni sebab dia baby lagi, tak boleh pakai yang jenis mask mulut tu.


Tidur nyenyak saja sampaikan kesian nak kejutkan untuk buat suction



Video Aisyah kena sedut kahak selepas nebulizer.


Setelah beberapa hari Aisyah dok fight infection ini, kami terima lagi satu berita yang kurang menyenangkan iaitu paru-paru sebelah kiri Aisyah sudah collapse, atau menguncup dan tidak mahu kembang. Semua itu adalah akibat daripada infection yang dia alami. Jadi doktor pakar paru-paru dan juga menrangkap doktor wad, Dr. Anna berkata dia mahu Aisyah pakai BiPaP. Tak sempat 5 minit kami berbincang, nurse sudah sampai dengan mesin BiPaP. Alamak, ini yang saya tidak gemar ni sebab memang kesian gila tengok baby pakai benda tu. Lepas tu doktor tu terus pergi. Saya pun terpinga-pinga la kenapa Aisyah kena pakai BiPaP. Bila tanya nurse, nurse pun kurang pasti. Diorang ikut arahan jer.

Mula-mula pakai, Aisyah meronta-ronta tak mau sebab BiPaP tu akan menghembus udara masuk ke dalam mulut dan hidung. Nurse cakap, tak pa, paksa dia kejap. Biasanya baby akan berhenti meronta lepas 15 minit. So saya pun bedungkan Aisyah supaya dia tidak meronta-ronta sangat. Tapi Aisyah tetap menangis tak berhenti-henti. Saya ingat lagi jam waktu tu 6.15 petang. Nurse tu kata 15 minit, so 6.30 petang nanti Aisyah akan berhenti lah menangis. Tapi saya tunggu punya tunggu, sampai jam 7.00 malam Aisyah tetap menangis sampailah dia keletihan hingga tertidur. Lega hati saya. Terus saya buatkan susu untuk Aisyah.

Masa saya tengah masukkan susu ke dalam tiub, tiba-tiba Aisyah terjaga dan menangis lagi. Terus dia tersedak. Masa tu bibir dia kebiru-biruan. Terkejut sungguh saya tapi saya tak panik. Saya perhatikan lagi betul ke bibir dia biru...Lepas dah confirm, baru saya panggilkan nurse cakap Aisyah biru. Nurse pun datang check. Dia perhati Aisyah yang tengah menangis betul-betul.

Lepas tu terus dia buat suction. Saya tengok nurse tu rilek jer, tak panik pun. Maybe Aisyah tak biru dan dia buat suction maybe sebab Aisyah tersedak. Berkali-kali dia buat suction kemudian dia pergi ke meja kaunter nurse inform apa ntah kat nurse sorang lagi. Kemudian dia datang balik ke katil Aisyah dan buat suction lagi. Kesian Aisyah, dia menangis tak henti-henti.

Tak lama lepas tu nurse kat kaunter tu menjerit, hari ni Jumaat, doktor dah balik. Doktor Lim (doktor on call) tengah mandi. Nurse yang tengah buat suction tadi berpaling dan balas balik, suruh diorang datang cepat!. Waktu tu, jantung saya Dup-Dap-Dup-Dap...mak ai, takan serius kot. Saya terus risau. Kemudian dalam 5 minit tu, datanglah Dr Lim berlari-lari masuk dalam wad dan bertanya kenapa. Nurse tadi cakap, Aisyah tersedak dan biru. Dia dah buat suction dan buang semua susu dalam perut. Kemudian tak lama lepas tu datang pulak doktor pakar paru-paru yang suruh pakaikan Aisyah BiPaP tu berlari-lari dengan pasukan doktor dia. Dia pun tanya benda yang sama pada nurse tadi, lepas nurse tu explain dia suruh nurse tu buat suction sekali lagi dan dia nak tengok sendiri.

So sekali lagi la Aisyah kena suction...memang habis segala susu yang ada dalam perut dia. Lepas suction, doktor berikan topeng oksigen, kemudian suction lagi, kemudian oksigen balik...begitulah yang berlaku dalam masa 20-30 minit. Sampailah Aisyah dah tak biru semasa menangis. Pada masa yang sama, Sheikh pun baru sampai dari office. Kebingungan dia tengok ramai orang kat katil. Saya terangkan pada dia yang Aisyah kena pakai BiPaP kemudian tersedak susu sebab tu ramai datang sebab Aisyah biru. Sepanjang tempoh panik tu saya pegang erat-erat tangan dan kaki Aisyah. Proses menyelamatkan nyawa dia tu memang sibuk tapi saya tak akan sama sekali lepaskan dia. Biar pun ngeri tengok keadaan dia yang lemah kebiru-biruan tu tapi saya tekad nak duduk dekat dengan dia untuk melalui saat-saat getir itu.

Bila sudah selesai suction tu, doktor tu suruh pakaikan balik BiPaP dan hantar dia ke ICU atau PICU dengan segera. Saya time tu merayu kat doktor tak nak pakaikan Aisyah BiPaP sebab nanti dia biru dan meronta-ronta. Tapi doktor tu kata kali ni diorang akan bagi ubat tidur pada Aisyah dan BiPaP tu penting supaya mesin tu dapat mengembangkan kembali paru-paru dia yang collapse. Jika tidak, paru-paru dia tak kan kembang dan membahayakan.

Tambah doktor Anna lagi, lagipun hari tu hari Jumaat, dan esok lusa dah weekend. Ramai doktor pakar bercuti dan kalau berlaku lagi sekali emergeny macam ni nurse kat wad Paeds 2 tak sempat nak bertindak sebab 1 nurse busy kena jaga 4-5 patient. Nurse di PICU berpengalaman, ada banyak mesin canggih dan seorang nurse akan perhatikan Aisyah 24 jam. Keselamatan dia lebih terjamin. Doktor Anna pun cakap, mummy pun nampak pucat dan keletihan sangat sebab dah hampir 3 minggu kat hospital. Baik Aisyah masuk PICU dulu dan mummy balik rumah untuk rehat juga. Time tu aku relakan saja. Betul jugak kata doktor tu, saya bukannya pandai jaga Aisyah sewaktu dia pakai BiPaP tu. Kalau jadi apa-apa nanti, saya juga yang susah hati.

Aisyah di wad Paeds 2. Keletihan selepas struggle dan suction


Aisyah di wad Paeds 2. Sudah diberikan ubat tidor.


Aisyah di wad Paeds 2. Gambar last sebelum dihantar ke PICU


Aisyah di wad Paeds 2. Bersama mesin BiPap


Aisyah di PICU. Curi-curi tangkap gambar ni sebab dalam PICU tak boleh bawa kamera.


Aisyah di PICU. Curi-curi tangkap gambar lagi.


Selama 5 hari Aisyah di PICU, barulah paru-paru dia berkembang sedikit dan sudah boleh turun ke wad Paeds 2 balik... Leganya hati. Rindu sangat nak peluk dia. Ya lah, kat PICU mana boleh peluk-peluk. Tengok ja sambil belai-belai tangan dan kaki. Bila dah masuk wad biasa, barulah boleh peluk-peluk gomol-gomol...hehehe.

Next chapter saya akan ceritakan apa kesan apabila Aisyah sudah tidak memberi tindak balas ke atas ubat-ubat jantung yang diambil. Terima kasih kerana membaca :)

4 comments:

siti atikah zulkifli (eyka) said...

sdeynya..
arap aishah cpt sembuh..

MiSzfieLah said...

saya akan selalu berdoa agar anak dan ibu ini tabah dan kuat dalam menempuhi dugaan yang maha Esa...

LUTFI SYAFIQ said...

siannya kecik2 dh sakit.. huhu. arap2 ecah cepat baik... Amin...

yg belangkas tu dekat kuala kedah. tu pun xbyk. ade dlm 3 ekor ja time sy beli.. org jual tepi jalan..

Intan Saffinas said...

:) terima kasih. insyaAllah Aisyah pun dah semakin baik... ooo jadi orang jual kat tepi jalan...nanti saya pi usya2 tgk minggu ni sbb nak balik kg.. yahooo

Post a Comment

There was an error in this gadget
 

Blog Template by BloggerCandy.com