11 Apr 2011

Chapter 3: Apa itu murmur

Malam tu juga, lepas buka puasa, saya terus buka pc cari makna murmur. Tadi kat hospital, angguk-angguk macam paham tapi sebenarnya habuk pun tak tau. Google punya google, jumpa satu:


Murmurs are extra heart sounds that are produced as a result of turbulent blood flow that is sufficient to produce audible noise. Most murmurs can only be heard with the assistance of a stethoscope ("on auscultation").

Sumber dari http://en.wikipedia.org/wiki/Heart_murmur

Hmm apa benda yang ditulis tu. Tak paham, so cari lagi....jumpa ni:

What is a heart murmur?

A heart murmur is just a noise that the blood makes as it flows through the heart. It's like the noise water makes when it flows through a hose. Many healthy people have heart murmurs. About 80 percent of all children have a heart murmur at some time.

What is a "normal" heart murmur?

Most heart murmurs don't mean there is anything wrong. Your doctor may call these murmurs "innocent" or "functional." "Normal" is another word to describe these murmurs. A normal murmur is just a noise caused by blood flowing through a normal heart.

A normal murmur can get louder when the blood flows faster through the heart. For example, when the body's temperature goes up, the blood flows faster. Doctors often hear heart murmurs when they check children who have a fever. Many normal murmurs become hard to hear as children grow older. Some murmurs just go away.

Sumber dari http://www.aafp.org/afp/990800ap/990800f.html

hooookay....... lepas baca ni saya dah freakout. Shutdown PC dan terus tengok tv. Tapi kepala hotak ni dok terfikir-fikir juga tentang artikel tadi. Terus bagitau kat Sheikh pasal ni. Dia kata kita sabar ja lah dan berdoa. Mana la tau kot-kot bunyi yang doktor tu dengar bunyi kahak ja ka yang banyak...Kita tunggu esok ja la. Hmmm betul jugak...sambil-sambil tu kami dok bincang lagi pasal doktor tu ada kata mur mur Aisyah tu "perlahan sangat bunyinya", haa dan artikel tadi ada jugak kata "Some murmurs just go away". Gee. okay....dah kurang suspend dalam hati :)

Tapi seriously, saya masih blur-blur lagi dengan murmur ni. Saya masih lagi dok risau pasal kuning Aisyah. Esok Kak Ta kata akan buat banyak ujian kat Aisyah untuk check tahap kuning dia...

Sambil main-main dengan Aisyah...dan Rafiq, saya prepare la baju-baju dan barang-barang in case kena masuk wad. Haih, time tu dah la dalam pantang lagi dah mcm tak pantang sebab kelam kabut dengan kuning Aisyah yang tak kebah-kebah. Rafiq tu asyik main-main jer dengan Aisyah yang tak tahu apa-apa. comel!


1 comments:

deddy_eka said...

Coba baca blog saya mbak, deddy_eka.blogspot.com semoga bisa membantu :)

Post a Comment

There was an error in this gadget
 

Blog Template by BloggerCandy.com