13 Apr 2011

Chapter 5 : Aisyah Sempat Beraya Aidilfitri Di Kedah

Sambung dari post yang lepas...

Baliknya dari PPUM tu, kami punya la lega dengan keputusan kuning Aisyah. Tiba-tiba terlintas di kepala akan cerita salah sorang kak ipar saya. Dulu anak dia pun pernah kena kuning lama tak hilang-hilang. Semua dia dah ikhtiar sampai lah last sekali dia pi jumpa sorang doktor bernama Acaran atau nama IC dia, Hacharand. hahaha. Suka-suka hati ja aku ni sebut nama orang.

Doktor ni ada mentioned kalau jaundice disebabkan oleh susu ibu, doktor tu suruh cuba berhenti menyusu badan selama 3 hari dulu atau sehingga kuning drop. Lepas kuning dah turun baru sambung menyusu semula. Semasa tidak menyusu badan, susu ibu tu harus dipam dan disimpan dalam peti ais. Esok-esok boleh bagi kat baby dalam botol bila dah sambung menyusu badan. Tetapi, ada beberapa kes dimana bila ibu berhenti menyusu badan, kuning akan menurun dan ada kes tiada apa-apa perubahan pun berlaku.

Saya pun ada google dan jumpa ni:

If your baby develops jaundice that seems to be from breast milk, your doctor may ask you to temporarily stop breastfeeding. During this time, you can pump your breasts so you can keep producing breast milk and you can start nursing again once the condition has cleared.

Sumber dari: http://kidshealth.org/parent/pregnancy_center/newborn_care/jaundice.html#

Lepas pikir punya pikir, sebelum ni Aisyah memang fully breastfeed. Dan berkemungkinan besar kuning dia disebabkan susu saya. Sheikh tanya betul ke nak try sebab nurse-nurse dan misi-misi kat PPUM tu suruh saya teruskan menyusu jangan berhenti. Time tu perasaan saya agak macam dah tak keruan nak buat apa. Memang la dah confirm dia prolong jaundice tapi sampai bila nak biarkan Aisyah tu kuning tak berkesudahan. Kesian pun ada sebab tak lama lagi dah nak raya. Takan Aisyah nak raya dalam keadaan muka kuning?... kesian kat dia...Jadi saya jawab kat Sheikh yang saya tekad nak try 3 hari dulu lepas tu nak tengok perubahan. Kalau tak da apa-apa perkembangan, saya akan sambung menyusu macam biasa semula. Time tu memang berserah pada Allah SWT saja.

Keesokan harinya saya pun mula bagi formula pada Aisyah dan dia memang baghos sebab tak memilih susu. Semua jenis susu dia minum. Pagi-pagi sebelum jam 9 macam tu ada la jemur Aisyah di cahaya matahari pagi yang ala-ala suam panas gitu... 24 jam dah berlalu Aisyah tetap macam tu jugak, lali asyik tidoq saja. Kuning kat muka dan badan pun masih sama ja. Hrmmm...Sila lihat aksi kuning Aisyah dibawah iaitu beberapa hari sebelum hari raya. Kuning muka dia sampai nampak kulit gelap.




Hari kedua, tetap teruskan guna susu formula. Ada nampak perubahan sedikit...tapi hati ni tak mau la confident sangat sebab dah dekat sebulan dok tengok muka dia kaler kuning saja. Jadi bila ada perubahan sikit-sikit tu, kami tak berapa nak perasan sangat. Sheikh ada la tegur ma-cam ada kurang sikit.. kami terus tetap tawakal pada Allah.

Well..kan dalam post yang lepas saya ada bagitau sebelum kami balik dari klinik PPUM, doktor ada pesan suruh datang appointment sebelum balik cuti raya Aidilfitri kan....nak dijadikan cerita saya tak berapa sihat pada hari tu. Ya la, saya ni dalam pantang tapi sepanjang waktu berpantang ni asyik dok keluar jalan pi klinik dan hospital. Jadi badan tak berapa nak sedaplah.

Oleh kerana kami tengok keadaan Aisyah macam chan-tek ja perubahan dia, kami pun nak postpone appointment tu. Tak sempat kami telefon PPUM nak tukar tarikh, doktor sudah telefon kami dulu. Dia tanya kenapa tak datang...Saya pun cakaplah tak sihat. Jadi dia nasihatkan suruh datang lepas cuti raya Aildilfitri selama 1 minggu sebab dia nak confirm pasal murmur tu dan nak tengok perubahan kuning Aisyah.

Sebelum doktor mengakhiri perbualan kami, dia pesan sekali lagi, sekiranya Aisyah didapati salah satu: kerap muntah, kebiruan, demam atau berpeluh ketika minum susu, kena segera datang ke hospital. Orait, kami pun noted lagi...

Maka kami pun pulanglah bercuti di Kedah untuk beraya. Di Sungai Petani kami perasan Aisyah dah semakin cerah dan kuning semakin kurang. Jadi kami pun pi la buat test di Path Lab Bakar Arang. Servis memang terbaik, dah la murah dalam RM15 jer kot, keputusan lengkap dalam 15 atau 30 minit saja.

Sheikh yang pi ambik result, kami 3 beranak tunggu dalam kereta. Dari jauh nampak muka Sheikh berjalan ke kereta masam ja. Masuk dalam kereta dia suruh teka result Aisyah. Saya kata turun dari 200 ke 160 ke? Dia bagi result tu, buka ja tengok..MasyaAllah, turun ke 90 lebih kurang (tak berapa igt exact keputusan tapi yg betulnya kurang dari 100 la). Rasa macam nak meloncat dengan Aisyah time tu. hahaha.

Punya la syok beraya. Rafiq pulak yg buat hal, dia tak mau pakai baju teluk belanga. Aduhai..rugi beli baju tu. Pakai 5 minit untuk tangkap gambar saja yang dan pun. Aisyah? Dia ni memang the coolest princess ever. Dia rilek saja bila sarung baju apa pun. Tak banyak songeh. Very the good.




Lepas 5 hari beraya dan kuning Aisyah memang confirm makin hilang...kami pun cukur la rambut Aisyah. Rambut dia punya la tebal sampaikan mak bidan tukar mata pisau banyak kali. Masa cukur kepala tu Aisyah ada la nangis sampai muntah-muntah, mak bidan cakap banyak kahak ni. Saya bagitau la Aisyah ni memang selalu muntah kalau nangis. Time tu memang tak fikir lagi akan pesanan doktor tu...syok beraya kat kampung la katakan. Gambar Aisyah sebelum nak cukur ada tapi sejurus lepas cukur tak ada sebab Rafiq dah delete dari telefon. Haihhh... Ni saja gambar yang ada pun...



Cuti raya di kampung kami akhiri dengan kenduri cukur kepala Aisyah. Maka habislah licin kepala Aisyah dari rambut yang lebat. Sehari lepas tu kami pun balik ke Kuala Lumpur.

Lepas balik raya ni lah, kami dapati perubahan pada diri Aisyah. Saya sambung tulis pasal ni esok ya...

0 comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget
 

Blog Template by BloggerCandy.com