12 Apr 2011

Chapter 4 : Keputusan Prolong Jaundice

Pagi-pagi lagi kami bertiga beranak dah sampai di PPUM. Rafiq awai-awai lagi dah hantar kat rumah babysitter dia, Kak Ida. Terima kasih banyak la kak sebab sudi jaga Rafiq untuk time-time macam ni. Bukan apa, kalau bawak Rafiq banyak kerja tak jalan.

Lepas parking, terus pi klinik kanak-kanak dan jumpa dengan Kak Ta. Semalam sebelum datang PPUm Kak Ta dah janji nak tolong ambik nombor dan tolong ekspress-kan queue sebab kesian kat Aisyah nanti dia kena tunggu lama-lama. Tenkiu Kak Ta.

Kami sampai jam 7.45, register, pastu Kak Ta perkenalkan kami dengan collegue-cologue satu batch dengan dia. Nurse-nurse kat situ semua friendly dan baik-baik. Nasib baik lagi..hehehe..kedebak kedebuk, jam 8.30 lebih kurang dah siap. Bukan siap check, baru siap register nama dan timbang berat Aisyah.... Kami dapat la no pertama tapi nak dijadikan cerita, para doktor-doktor semua ada conference pulak dah. Jam 10 baru nak setat. Aduhai, kesian kat Kak Ta tunggu dengan kami dari tadi sampaikan dia tak buat kerja, Last-last kami paksa dia tinggalkan kami. Sebelum dia pi, sempat lagi la dia nasihat kat nurse cina tu sorang suruh tengok-tengokkan kami ni.

Jam 10.15 pagi lebih kurang, baru la doktor setat tekan nombor. Maka keluar la nombor keramat kami. Kat dalam bilik tu ada sorang doktor perempuan, Serani. Nama dia, lupa sudah..Maaf ya puan doktor. Lepas dia semak-semak rekod dalam komputer, dia kata dia nak mulakan dengan check murmur dulu lepas tu baru pasal jaundice atau demam kuning.

Doktor tu pun baringkan la Aisyah dan buka baju dia. Dia tenung dada Aisyah lama-lama. Semua yang dalam bilik tu diam belaka. Nurse sorang tu pun dok diam dan tenung dada Aisyah. Diam lagi... Pastu dia letak stetoskop di dada Aisyah, muka dia berkerut-kerut sambil dengar bunyi jantung. Suspen jer kami laki bini.

Kebetulan, ada sorang doktor perempuan melayu masuk bilik tu. Nak tanya pasal apa ntah, dah lupa. Siap tak puas hati lagi, doktor Serani tu panggil doktor Melayu tu try dengar pulak. hrmmm...saya tunggu ja, kot-kot la doktor tu nak panggil suruh saya try dengar pulak kan...haishhh.

Lepas tu baru la dengar diorang cakap, Doktor Serani tu tanya, "You dengar tak?". Kemudian doktor Melayu tu kata,"Tak ada apa-apa pun. I tak dengar pun." Lepas tu doktor Melayu tu pun keluar. Haih..time tu lega dengar diorang tak dapat kesan bunyi murmur tu. Ya la..semalam doktor pakar kanak-kanak nama Sarshi tu pun dah bagitau yang murmur Aisyah ni perlahan sangat. Antara dengar tak dengar....Jadi ini mungkin perkara biasa untuk kanak-kanak. Senyum kami berdua tanda lega. Sebenarnya lebih kepada sengih kambing...hehe.

Kemudian baru la doktor tu check kuning Aisyah dengan ambil darah dalam 5 ml dan sampel urine. Dia kata, keputusan boleh dapat hari ni juga sebab kami datang awal. So kami kena la tunggu kejap.

Mengenai murmur tu, doktor tu cakap dia tak dapat kesan. Bunyi tu kejap ada, kejap tak ada. Dah jadi macam biskut chipsmore pulak dah. Tapi walau bagaimanapun, doktor tu buat sesi soal jawab dengan kami;

Doktor: Aisyah kerap muntah?
Saya: Ya

Doktor: Aisyah pernah biru-kebiruan bila muntah?
Saya: Tidak

Doktor: Aisyah kerap batuk?
Saya: Jarang-jarang

Doktor: Aisyah kerap penat sewaktu minum susu?
Saya: Kurang pasti tapi Aisyah memang kurang minum sebab kuning ni. Aisyah selalu tidur ja.

Doktor: Aisyah berpeluh ketika minum susu?
Saya: Tidak

Doktor: Aisyah pernah demam?
Saya: Tidak

Lepas tu doktor tu kata walaupun murmur tu perlahan tapi dia tetap nak buat Echocardiography (Echo) tapi sayang session dah penuh. So dia ada tetapkan satu tarikh sehari sebelum balik cuti Raya Aidilfitri. Kena datang sebelum cuti tu. Ok, kami pun setuju.

TETAPI sekiranya Aisyah didapati salah satu: kerap muntah, kebiruan, demam atau berpeluh ketika minum susu, kena segera datang ke hospital. Orait, kami pun noted.

Kemudian keputusan kuning Aisyah pun sudah siap....kuning dia normal dan hanya prolong jaundice. Kadar kuning yang cair dan tidak bahaya. Kencing dia pun tak kotor, tiada kuman. So Aisyah boleh balik rumah. Yahooooooo!

0 comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget
 

Blog Template by BloggerCandy.com