11 Apr 2011

Chapter 2: Lahirnya Siti Aisyah pada Sabtu 7/8/2010 8.26 malam

Setelah lama menanti, akhirnya Siti Aisyah dilahirkan dengan normal seberat 3.6kg di PPUM. Memang dia keluar bulat sangat. Pendek dan bulat macam mama dia...hehehe.

Waktu tu syukur tak terhingga kerana confirm anak perempuan. Sebelum ni bukan tak percaya pada scan doktor-doktor tapi Allah SWT Maha Kuasa, apa-apa saja boleh terjadi kan? Syukur. Keluar jer Aisyah dari perut, terus Nurse potong tali pusat dan buat suction kat hidung dan mulut dia.

Semua saya nampak sebab dia buat kat sebelah kiri saya ja. Nurse lap sikit-sikit pastu suruh saya menyusu. Haisey....masa tu melekit-lekit lagi badan Aisyah dengan warna kelabu tapi sebab kasih sayang ibu ni meluap-luap tengok monteknya, terus jer menyusu. No hal. hahaha.






Kami berdua terpaksa dok kat PPUM 3 hari sebab saya demam. Hari ketiga sepatutnya keluar dah tapi ditahan sebab Aisyah kuning.



Lepas seminggu dok hospital,kuning turun sikit... baru dapat keluar. Alhamdulillah...

Ingatkan panas berpanjangan tapi hujan di tengahari... Di rumah, kuning Aisyah tak hilang-hilang. Bermacam-macam petua dah buat tapi kuning dia statik ja...Akibatnya, Aisyah tidur ja. Lali sungguh sampaikan waktu minum dia tak mau buka mulut. Sedih, penat, buntu semua ada. Petua melayu, cina, india, eropah, semua dah cuba tapi tetap sama ja...

Sampailah hari yang ke 30 baru kami bawa ke hospital, PPUM. Jumpa Kak sepupu saya, Kak Ta Matron PPUM bahagian Emergency. Pok pek pok pek dia berleter sebab lambat bawa hospital. Macam-macam lah kena tapi kami senyum ja. Nak kata apa lagi dah, dah memang kami tak mau bawa sebab bila bawa klinik atau hospital ja, cucuk kaki ambil darah. Dulu tu masa minggu ke 2dan 3, klinik ambil darah sampai pecah tumit kaki Aisyah, sebab tu la kami stop bawa dia ke klinik/hospital. Sebab Kesian.

Kak Ta terus bawa kami ke bahagian emergency kanak-kanak. Jumpa Doktor Pakar nama Sarshi. Dia check-check, pastu cakap-cakap dengan Kak Ta bahasa hospital la..mur mur la, apa la. Kendian Kak Ta dok angguk-angguk. Kak Ta kata esok pagi-pagi mai klinik, doktor suruh mai untuk check kuning dan doktor ada dengar sedikit bunyi mur-mur kat jantung Aisyah. Mur-mur tu bunyi perlahan sangat tapi esok pagi perlu datang check dalam klinik sebab dalam klinik tu boleh check dengan lebih detail untuk mengesahkan bunyi tu. Untuk Kuning, jangan risau sebab memang ada baby prolong jaundice. Tapi esok pagi bawa sekali baju dan barang-barang Aisyah sebab ada kemungkinan dia kena admit ward.

So, saya pun buat-buat la faham tentang mur-mur yang dikatakan tu. Cerita la kat husband tentang mur-mur, dia terdiam. Kami sama-sama berdoa sambil balik rumah. Tapi takut juga sebab kenapa Kak Ta suruh prepare masuk wad? hmm..kami masih musykil tapi kami teruskan berdoa agar semua selamat esok harinya.

0 comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget
 

Blog Template by BloggerCandy.com