20 Apr 2011

Chapter 7 : Perjuangan Aisyah Telah Bermula

Sambungan pada post mengenai Perubahan dan Kematian.

Tibalah hari yang kami nanti-nantikan iaitu hari appointment untuk followup Aisyah. Macam biasa pagi tu kami hantar Rafiq ke rumah babysitter dia, Kak Ida dulu. Pagi tu macam biasa, kami kena sampai awal sebab nak berebut nombor giliran. Kali ni doktor tak ada apa-apa conference sedang berlangsung, jadi dalam jam 8.30-9.00 pagi tu nombor giliran pun bergerak dengan pantas.

Sampai ja giliran nombor Aisyah, kami pun masuk la bilik pemeriksaan. Bilik yang sama macam hari tu. Doktor pun sama, nurse pun sama jugak. Doktor tu pun suruh baringkan Aisyah atas katil dan suruh buka baju. Doktor tengok Aisyah dia kata kuning Aisyah dah turun dengan mendadak, dan tanya apa yang saya buat. Saya pun cakap la yang saya try stop menyusu badan. Terus doktor tu terkejut. Dia kata kenapa buat macam tu, selalunya kuning akan berhenti sendiri dan ibu tak perlu berhenti menyusu. Saya pun diam jer. Dalam hati saya cakap sendiri, apa yang penting saya nak Aisyah cepat sembuh. Bukannya nak berhenti terus menyusu. Tapi tu cakap dalam hati la, mana berani cakap kat doktor. Nanti tak pasai-pasai kena berletiaq. Baik diam saja.

Lepas tu doktor tengok bahagian dada Aisyah. Selak ja baju, terus doktor tu tanya dah berapa lama Aisyah bernafas macam ni..Saya pun pelik la, bernafas macam mana...selalu ok saja. Doktor tu pun tunjuk la dada Aisyah turun naik dengan cepat dan ada gelehuk ke dalam sehingga menampakkan kesan kehitaman. Doktor kata ini menunjukkan Aisyah memang susah hendak bernafas. Aduhai, terus saya tengok muka Sheikh. Kami terkedu la sekejap.

Ya Allah, time tu saya betul-betul rasa terkilan sebab saya tak pernah perasan keadaan Aisyah macam tu. Selalunya lepas mandi, saya akan terus sapukan bedak, sapukan minyak panas dan cepat-cepat pakaikan baju sebab tak mau Aisyah sejuk. Tak pernah pula saya belek-belek dada dia...

Doktor tu pun dengar murmur kat jantung Aisyah pakai stetoskop. Dengan serta merta doktor tu cakap murmur tu kali ni dengar dengan jelas. Very clear. Aduhai...kami suami isteri saling berpandangan. Memang terkedu kami dibuatnya. Tapi waktu tu doktor cakap, bunyi murmur ni ada banyak sebabnya. Memang bersangkutan dengan jantung tapi doktor tu belum tentu apa yang menyebabkan bunyi murmur tu. Jadi doktor mahu Aisyah dimasukkan ke dalam wad dan buat pemeriksaan lengkap iaitu x-ray, echo jantung (echokardiografi) dan ECG (Resting electrocardiogram).

So disebabkan Kak Ta hari tu dah pernah pesan untuk prepare brang-barang kot-kot in case AIsyah kena masuk wad, jadi kami tak berapa nak panic la. Doktor pun suruh Aisyah masuk wad supaya test-test tersebut cepat dilakukan dan result pun boleh dapat immediately. Jadi kami pun setuju dan tak risau sangat. Dalam kepala otak kami, Aisyah masuk wad sebab nak cepat buat test, cepat dapat result dan cepat juga lah kami dapat balik rumah nanti.

Lepas dah setuju semuanya, nurse pun bawa fail Aisyah dan tunjukkan kami jalan menuju ke wad. Kami kena masuk wad Paeds 2 kat tingkat 3, Menara Timur. Semasa berjalan tu kami berdua tak banyak cakap. Seolah-olah sedang berlakon untuk nampak cool. Kami masing-masing seolah-olah cuba untuk sembunyikan perasaan sebenar pada waktu itu. Ya Allah, amat berat langkah hanya Tuhan yang tahu. Macam-macam benda berlingar dalam fikiran. Tapi pada waktu tu, mulut kami seakan-akan terkunci. Kami hanya mengikut saja apa yang doktor dan nurse suruh buat.

Sampai saja di wad Paeds 2, kami disambut oleh seorang misi yang sungguh comel. Nak sebut nama dia kat sini takut dia marah pulak. Misi ni memang friendly. Sementara kami menunggu doktor incharge bahagian jantung datang, misi tu bagi motivasi dulu. Dia tunjukkan katil no 10 adalah untuk Aisyah dan ibu atau ayah (salah seorang) boleh temankan. Misi tu bagitau la kat mana bilik air, waktu lawatan pukul berapa dan sebagainya. Yang best partnya, lepas dia bagitau peraturan bagai, dia kata "itu peraturan jer tapi kami kat sini tak kisah pun. Ayah boleh jer datang melawat bila-bila masa. Janji tak bising-bising dan ganggu pesakit lain". Hmmm tersenyum kami dengar. Oleh kerana saya bersalin 2 kali kat PPUM, saya dan Sheikh tak kekok dengan peraturan dan environment PPUM ni. Boleh dikatakan kami selesa dan tak takut dengan cerita-cerita dogeng pasal misi yang garang. Semua tu tak betul pun. kat Paeds 2 ni semua misi memang ok. Kalau ada yang garang pun, itu seolah-olah leteran ibu kita kat kampung bunyinya. Leteran untuk kebaikan....

Lepas dah bermotivasi bagai, misi tu pun minta kebenaran untuk set line pada Aisyah. Terkebil-kebil kami pikir apa kebenda set line ni tapi saya benarkan juga misi tu ambil Aisyah. Jadi tinggallah kami berdua di katil. Salingberpandangan lagi. Nak cakap salah, tak cakap pun salah. Sheikh suruh saya bersabar saja. Untuk elakkan dari saya bermuka sedih, saya ubah topik pasal beg-beg baju Aisyah yang Sheikh perlu ambil nanti...Dalam 10-15 minit baru la Aisyah dipulangkan kepada kami. Time tu barulah saya dapat tau yang set line tu, depa nak cucuk jarum untuk isi air nanti. Tapi saya dapati ada la pulak benda tambahan yang depa buat iaitu ada tiub kat hidung Aisyah. Saya pun tanya la kenapa bubuh benda ni, misi tu cakap nanti Aisyah kena minum susu ikut tiub ni sebab dia penat. Jadi doktor nak rehatkan jantung dia sekejap semasa buat test-test nanti.

Kat bawah ni gambar-gambar pertama Aisyah selepas set line yang disebut-sebutkan tadi...kesiannnn Aisyah. Aisyah nampak sangat tak selesa dengan tiub kat hidung dia tu. Tapi nak buat macam mana kan....saya pun pikir dalam hati lagi, macamana Aisyah nak minum susu nanti...nak buat macamana ya...





Sedih hati tengok banyak plaster kat muka dan tangan Aisyah. Tapi saya gagahkan hati jangan menitikkan air mata. Saya lemparkan senyuman pada Sheikh yang pada waktu tu turut senyum tapi pahit saja senyuman dia. Sheikh kata, kesiannya kat anak papaaa....sambil sapu-sapu tangan Aisyah. Waktu tu saya tahu Sheikh sedih sangat-sangat.

Saya nampak ada lelehan air mata kat mata Aisyah. Menangis sakit masa cucuk jarum la tu..tapi waktu misi hantar dia tadi Aisyah tak nagis pun. Misi tu cakap dia menangis sekejap ja. Lepas tu dah ok. Haih.... kuat betul anak mama ni....

Sementara tunggu sorang lagi misi bawa kami pergi buat test-test, misi yang sejak dari tadi layan Aisyah tu datang lagi bawa satu mesin kecil. haih...dalam hati saya ni kata mesin apa pulak dah....Misi tu lekatkan wayar kat ibu jari kaki Aisyah dan sambungkan ke mesin tu. Saya dah lupa nama mesin tu tapi mesin tu bertanggunjawabkan untuk memberitahu kadar peratus oksigen dalam badan Aisyah. Bila on jer power, misi tu kata AIsyah ok ni sebab tanpa bantuan oksigen, mesin tu tunjuk 96 ke 100%. Katanya lagi, jika bawah dari 95%, itu menunjukkan bahwa pesakit itu mengalami gangguan dan perlu diberikan bantuan oksigen untuk membantu dirinya pbernafas dengan baik. Kira Aisyah ok la tahap tu. Hati kami ada sedikit kelegaan...sempat lagi saya pikir dalam hati, nanti-nanti boleh balik ni.....ni gambar Aisyah dan mesin tu.



Tunggu punya tunggu, datanglah sorang misi untuk bawa kami buat test-test yang disebutkan tadi. Kami pun soronglah Aisyah dalam "katil hospital kecik" tu dari tingkat 3 Menara Timur, turun naik lif, sampai ke tingkat 1 (1 @2, tak ingat pulak ) Menara Utama utk buat echo, exray dan ecg...lama la jugak kami tunggu ... sampailah selesai semua test, misi tu suruh kami balik ke wad sendiri sebab diorang nak tunggu result ecg. result tu lambat sikit, takut kami tak larat tunggu lagi. So kami pun soronglah Aisyah balik ke wad Paeds 2. Dan, macam biasa...kami tunggu lagi sambil berpandangan sesama sendiri. Nak main dengan Aisyah pun tak sampai hati sebab dia dah bertampal muka dan berbalut tangan...Jadi apa yang perlu kami buat ialah tunggu dan lihat dengan harapan, result nanti menunjukkan Aisyah ok dan boleh balik...

Result test Aisyah akan saya ceritakan di post akan datang. Dah pukul 1 pagi ni, saya nak tidoq dulu...

4 comments:

MummY sYamiL said...

mengalir air mata aku pagi2 neh tgk ketabahan aisyahmu...

Intan Saffinas said...

terima kasih la... memang kuat aisyah ni. lain macam sikit dari abang dia. kami berdoa supaya dia besaq jadi doktor nanti. hehehe.

Angah said...

aku mai lagi....hehe

sedih weiku tgk aisyah masa tgn,muka penuh dgn tiub cmtu...dugaan dari Allah,alhamdullilah aisyah makin sihat dgn pipi debok,geram tgk...
setau aku ann-zuraihan ja ada blog.yg len2 taktau la....teruskan menulis di blog no,sekurang2nya dpt tenang kn hati,luahan dapat dikongsi,beri pengalaman pada kawan2,moga dpt kami ambik pelajaran,....aku akan terus membaca....
intan,,,...kuatkan semangat.moga aisyah akan jadi anak yang solehah dan ingat pada jasa ayah danibunya yang comei hehehehe..hidup inTAN!

Intan Saffinas said...

ada lagi wani oi, bukan takat tiub...haihh..aku malaih nak cerita...nanti hang follow blog ni, ada la gambar-gambar dia dalam icu nanti. tu aku akan ceritakan di post yg akan datang. kena pelan2 kayuh..aku bukan larat sangat nak karang ayat. lagipun aku nak kena recall balik apa yg terjadi dulu-dulu....hehehe

Post a Comment

There was an error in this gadget
 

Blog Template by BloggerCandy.com